dobre praktyki higieniczne gmp/gh.


Stosowna praktyka higieniczna jest ważna

Dobre praktyki higieniczne obejmują mycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety bądź dotknięciu stworzeń, częste sprzątanie dotykanych powierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a też dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi bądź zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna zakłada dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. gmp GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa istotne systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie branży żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują trafny poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu umożliwienia bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP gwarantują, że procesy są ściśle pilnowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają dodatkowo na celu hamowanie i minimalizowanie skutków zabrudzenia żywności i wyrobów.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *