Stosowna praktyka higieniczna jest ważna
Dobre praktyki higieniczne obejmują mycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety bądź dotknięciu stworzeń, częste sprzątanie dotykanych powierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a też dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi bądź zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna zakłada dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. gmp GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa istotne systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie branży żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują trafny poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu umożliwienia bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP gwarantują, że procesy są ściśle pilnowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają dodatkowo na celu hamowanie i minimalizowanie skutków zabrudzenia żywności i wyrobów.
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- styczeń 2025
- grudzień 2024
- listopad 2024
- październik 2024
- wrzesień 2024
- sierpień 2024
- lipiec 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- marzec 2024
- luty 2024
- styczeń 2024
- grudzień 2023
- listopad 2023
- październik 2023
- wrzesień 2023
- sierpień 2023
- lipiec 2023
- czerwiec 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- marzec 2023
- luty 2023
- styczeń 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022